“Σσσσς, τη μέρα κοιμάμαι!”: Περιβαλλοντικές δραστηριότητες για παιδιά

Παρασκευή 5 Ιουλίου, 21:00
Κέντρο πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα

Σσσσσς, τη μέρα κοιμάμαι

Δραστηριότητες για παιδιά Δημοτικού στην αυλή με θέμα τις παρεξηγημένες νυχτερίδες, που η ύπαρξή τους είναι όχι μόνο απαραίτητη για τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, αλλά αποτελούν και έμπνευση για τον άνθρωπο!

Θα μάθουμε ακόμα πως αν και οι σπηλιές δείχνουν άδειες από ζωή – επειδή δεν εισχωρεί σε αυτές το φως του ήλιου – στο εσωτερικό τους καταγράφονται σπηλαιόβια είδη προσαρμοσμένα στο σκοτάδι, που δεν μπορούν να ζήσουν έξω. Τα τρωγλόβια αυτά είδη, μπορεί να είναι ενδημικά σε μια μικρή περιοχή ή ακόμα και σε μία μόνο σπηλιά!

Στις δραστηριότητες της ημέρας περιλαμβάνονται:

  • Ανάγνωση παραμυθιού με θέμα τις νυχτερίδες, τους σπηλαιόβιους οργανισμούς και την αξία των σπηλαίων. Μερικές ακόμα πληροφορίες… και συζήτηση με τα παιδιά.
  • Φτιάξε μία νυχτερίδα από χαρτί και μανταλάκι.
  • Γίνε μία νυχτερίδα (κατασκευή και ζωγραφική μάσκας).
  • Οδήγησε τη νυχτερίδα στη σπηλιά της μέσα από λαβύρινθο.
  • Νυχτερίδες και άνθρωποι έχουν κάτι κοινό. Θα μάθουμε για τα πολλά κοινά ανατομικά στοιχεία που φανερώνουν την κοινή καταγωγή μας από ένα κοινό πρόγονο που έζησε πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια!
  • Κρυπτόλεξο σπηλαιόβιων ζώων. Οι σπηλιές έχουν ζωή! Ανακαλύπτουμε μερικά ζώα που ζουν μέσα ή γύρω από αυτές.
  • Κλείδα αναγνώρισης ασπονδύλων που μπορεί να βρεθούν κοντά σε ένα σκιερό βράχο, ή σε μία είσοδο σπηλιάς.

Επιπλέον, οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του φεστιβάλ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικά γυαλιά VR για να γνωρίσουν καλύτερα τα σπήλαια, μέσα από την προβολή τρισδιάστατων εικόνων.

Διοργάνωση: Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου (ΟΦΥΠΕΚΑ), στο «Κέντρο πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα», πρώην Δημοτικό σχολείο Βασκίνας.

Όλες τις ημέρες, 19:30-22:30

Έκθεση φωτογραφίας στην αυλή του Κέντρου Πληροφόρησης για τις νυχτερίδες του Πάρνωνα (εδώ καταγράφονται 22 είδη νυχτερίδων ή χειροπτέρων, χείρα = χέρι και πτερό), συμπεριλαμβανομένης και της χαράδρας του Δαφνώνα. Μέσα από το φωτογραφικό υλικό θα γνωρίσουμε τον ρινόλοφο, την τρανονυχτερίδα, τον νυχτοβάτη, τη μυωτίδα και τον μπαρμπαστέλλο.

Η χώρα μας είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης σε είδη χειροπτέρων (36 είδη) αρκετά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση.

Διοργάνωση: Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου (ΟΦΥΠΕΚΑ), στο «Κέντρο πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα», πρώην Δημοτικό σχολείο Βασκίνας.