Μπορεί ο Πραστός να είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, αλλά η Καστάνιτσα, είναι το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι. Το 1293 ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος απονέμει προνόμια στην «Κώμη την καλούμενη Κωνστάντζα».
Γεμάτη με οικοδομήματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια βαμμένα λευκά (παλιότερα ήταν ονομαστή για την παραγωγή της σε ασβέστη), με στέγες από πλάκες σχιστόλιθου του Μαλεβού (Πάρνωνα), με ξύλινα μπαλκόνια, με έντονα χρώματα στα παράθυρα και λουλουδιασμένες αυλές. Νερόμυλοι και ξωκλήσια. Πυργόσπιτα, 300 και πλέον χρόνων, διάσπαρτα σε όλες τις γειτονιές, αλλά κυρίως στη γειτονιά του Πύργου. Οι πολεμίστρες των κτιρίων, μάρτυρες του ότι η Καστάνιτσα υπήρξε κέντρο της Κλεφτουριάς κατά την επανάσταση του 1821.
Πύργος Καψαμπέλη
Στο βόρειο τμήμα του χωριού ξεχωρίζουν τα ερείπια του Βυζαντινού Πύργου του Καψαμπέλη. Ο οπλαρχηγός Καψάμπελης τον συντήρησε με δικά του έξοδα γύρω στο 1810. Θεμελιώθηκε τον 14ο αιώνα, ως ένα σημαντικό οχυρωματικό έργο για τον έλεγχο του δρόμου από την Αργολίδα προς τη Λακωνική πεδιάδα, αλλά και καταφύγιο για τους κατοίκους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Εδώ οχυρώθηκε ο Γιάννης Καψάμπελης με τους συντρόφους τους και απέκρουσαν τον Ιμπραήμ. Ο Πύργος γκρεμίσθηκε το 1948, την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου και σήμερα απομένουν κάποια ερείπια να θυμίζουν την ύπαρξή του.